NELSON MANDELA A MURIT. Un simbol al libertății și reconcilierii

NELSON MANDELA A MURIT. Un simbol al libertății și reconcilierii
Publicat: 06/12/2013, 01:37
Actualizat: 16/07/2016, 13:55

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela, stins din viață la vârsta de 95 de ani, a fost rând pe rând un militant antiapartheid înverșunat, deținutul politic cel mai celebru din lume și primul președinte de culoare al Africii de Sud, relatează AFP.

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituționalizeze segregația în Africa de Sud, Mandela, în vârstă de 94 de ani, a petrecut 27 de ani în detenție, în perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta și organiza concerte pentru a fi eliberat.

Însă, chiar înainte să fie eliberat, el a învățat să-și înțeleagă adversarii – cunoscându-le limba, afrikaans, și poezia – să-i ierte și să lucreze cu ei. Aceasta îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărțit cu ultimul președinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Arhiepiscopul Desmond Tutu, o altă figură a luptei antiapartheid distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace, l-a calificat drep „icoana mondială a reconcilierii” care a reușit să facă din țara sa o democrație multirasială și relativ stabilă.

Sub culorile Congresului Național African (NAC), Mandela a fost primul președinte al noii „națiuni curcubeu”, în perioada 1994-1999.

Nelson Rolihlahla Mandela s-a născut la 18 iulie 1918 în satul Mvezo, în Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu al etniei xhosa.

Ulterior, el s-a mutat în satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, „anii cei mai fericiți” – o copilărie liberă la țară probabil idealizată -, după care a primit o bună educație.

În timp ce învățătorul său l-a numit Nelson, tatăl său îl striga Rolihlahla („cel care creează probleme”, în xhosa). Mandela s-a manifestat foarte devreme ca un spirit rebel.

– „Deținutul 46664”

În timpul studenției, el a fost exmatriculat de la Universitatea Fort Hare (sud) din cauza un conflict cu privire la alegerea reprezentanților studenților. Înainte de exmatriculare, a fugit din familie, la vârsta de 22 de ani, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată.

Sosit la Johannesburg, tânărul impetuos ia atitudine împotriva segregației față de persoanele de culoare. El se întâlnește cu Walter Sisulu, care îi devine mentor și un prieten apropiat, și intră prin intermdiul său în ANC.

Mare iubitor de femei și boxer în timpul liber, el îndeplinește, pe atunci, munci diverse și studiază pentru a deveni avocat.

Împreună cu Oliver Tambo și alți lupi tineri, Mandela fondează Liga de Tineret a ANC și preia rapid conducerea unui partid considerat prea slab în fața unui regim care a instituționalizat apartheidul în 1948.

După interzicerea ANC în 1960, Nelson Mandela, arestat în numeroase rânduri, trece în clandestinitate, prezidând crearea unei aripe armate a ANC.

Arestat din nou în 1962, el a fost condamnat la închisoare pe viață doi ani mai târziu.

În timpul procesului, Mandela pronunță o pledoarie sub forma unei profesiuni de credință. „Eu am luptat împotriva dominației albilor și am luptat împotriva dominației negrilor. Idealul meu cel mai scump a fost cel al unei societăți libere și democratice în care toți să trăiască în armonie cu șanse egale. Sper să trăiesc suficient de mult pentru a-l atinge. Însă, dacă este necesar, este un ideal pentru care sunt pregătit să mor”, a spus el.

El a petrecut 18 din cei 27 de ani de închisoare pe Robben Island, o insulă mică din largul orașului Cape Town.

Regimul sever de detenție la care a fost supus s-a relaxat în ultimii ani, atunci când a stabilit contacte secrete cu regimul de apartheid din ce în ce mai asediat.

În cele din urmă, „deținutul 46664” a fost eliberat la 11 februarie 1990. Fotografia de la ieșirea din închisoare, alături de soția sa Winnie, muza rezistenței față de regim, face înconjurul lumii.

Africa de Sud se apropie de un război civil, dar adeversarii de ieri reușesc să se înțeleagă și organizează alegeri democratice la 27 aprilie 1994. Ele sunt câștigate detașat de ANC.

Adulat de către persoanele de culoare, câștigând puțin câte puțin afecțiunea albilor uimiți de lipsa dorinței de răzbunare, președintele a devenit pentru o națiune întreagă „Madiba”, numele său de clan și apelativ afectuos.

În 1998, în ziua împlinirii vârstei de 80 de ani, el s-a căsătorit pentru a treia oară cu Graça Machel, văduva fostului președinte mozambican Samora Machel.

Mandela s-a retras din activitatea politică în 1999, urmând să-și împartă timpul între Johannesburg și Qunu. De câteva ori a fost internat la spital pentru a fi tratat, mai ales de o infecție pulmonară, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela, care nu a mai apărut în public din 2010, a devenit un fel de erou mitic, de neatins, invocat atât de putere, cât și de opoziție, zâmbindu-le în fiecare zi tuturor compatrioților … de pe bancnote.

Gaidau Ion, [email protected]

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Peste...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cine este Cristela Georgescu, cea care ar putea deveni prima doamna. Cu ce se ocupă...
Vedetele care vor participa la Survivor România 2025. Vor fi surprize mari
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cher dezvăluie cine este unicul bărbat celebru care a părăsit-o
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Plânsul ne face bine sau rău? Iată ce spune știința!